Το Ράδιο Ξάνθη

Ιστορικό

Το 1988 δημιουργήθηκε από τη ΦΕΞ το Ράδιο Ξάνθη.

Ένα από τα πρώτα ραδιόφωνα στην πόλη μας, στο χώρο της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ένας τρόπος έκφρασης για πολλούς νέους, μαθητές, φοιτητές, δραστηριοποιημένους πολίτες.

Στα χρόνια λειτουργίας του κράτησε υψηλό το επίπεδο των εκπομπών του και την πολυφωνία στα FM. Πολλή μουσική διαφόρων ειδών, αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτίωναν την εικόνα της πόλης. Με νοσταλγία και τρυφερότητα αναφέρονται παραγωγοί και ακροατές για το Ράδιο Ξάνθη.

Η επόμενη δεκαετία βρήκε το Ράδιο Ξάνθη ως νοσταλγική ανάμνηση. Τα ραδιόφωνα στην πόλη πλήθυναν, το ερασιτεχνικό άφηνε την θέση του σε επαγγελματίες του είδους… Ο παλαιός εξοπλισμός του ραδιοφώνου, είναι μέρος της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο και μας γυρίζει πίσω το χρόνο. Ο πρώτος κύκλος του Ράδιο Ξάνθη έκλεισε με τις καλύτερες αναμνήσεις μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Μετά από προσπάθειες εθελοντών επαγγελματιών του χώρου του ΜΜΕ που προσέφεραν τεχνικές γνώσεις και ανθρώπων που αγαπούν το ραδιόφωνο, το ράδιο Ξάνθη στήθηκε ξανά από την αρχή. Κράτησε την συχνότητα 93,5 και χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό ραδιόφωνο από το ΕΣΡ. Πλέον λειτουργεί με ψηφιακό εξοπλισμό και εκπέμπει στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ξάνθης καθώς και μέσα από το διαδίκτυο.

Σκοπός

Το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Το Ράδιο Ξάνθη λειτουργεί με την υπ’ αριθμών 53/14-6-2005 άδεια του ΕΣΡ ως πολιτιστικό Ραδιόφωνο τοπικής εμβέλειας και στο διαδίκτυο http://www.radioxanthi.gr

Το ραδιόφωνο λειτουργεί 100% ψηφιακά. Μια δωρεά – της Microsoft – σε software καθώς και εξοπλισμός από ιδιώτες και μέλη της ΦΕΞ  έδωσαν τη δυνατότητα στο Ράδιο Ξάνθη να λειτουργεί ψηφιακά.

Το πρώτο studio βρίσκεται στην αποκαταστημένη πτέρυγα του Λαογραφικού μουσείο πάνω από την αίθουσα διαλέξεων και παρουσιάσεων κάτι που καθιστά το ραδιόφωνο πολύ ευέλικτο σε ζωντανές αναμεταδώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Το δεύτερο studio μοιράζεται τον εξοπλισμό και το χώρο του, με το τμήμα καταγραφής – μεταγραφής και τεκμηρίωσης του μουσείου και δίνει τη δυνατότητα για ηχογραφημένες εκπομπές.

Η ομάδα του Ραδιοφώνου επίσης:

  • Συμμετέχει στη οργάνωση Φεστιβάλ
  • Έχει οργανώσει τρεις σημαντικότατες μουσικές παραγωγές στην Ελλάδα. Δύο cd του Βαγγέλη Κοντόπουλου και ένα του πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη.
  • Προβάλει την πολιτιστική κίνηση της περιοχής.
  • Συμβάλει στην διάσωση του πολιτιστικού αγαθού της περιοχής με ψηφιοποιήσεις αρχειακού υλικού.
  • Προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής ένα ραδιόφωνο διαφορετικό από τ’ άλλα.